De assistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. Ze maakt afspraken voor het spreekuur, de huisbezoeken en het telefonisch spreekuur. De assistente zal altijd vragen naar de reden van uw bezoek, dit om in te schatten hoe snel u gezien moet worden. Zij weet antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten. U kunt haar ook bellen voor uitslagen van urine- of bloedonderzoek en voor herhalingsrecepten.
De assistente heeft ook haar beroepsgeheim.
U kunt bij de assistente terecht voor:
- Herhaalrecepten.
- Het meten van de bloeddruk.
- Half uursmeting en 24 uurs meting.
- Aanstippen van wratten.
- Verbinden van wonden.
- Oren uitspuiten.
- Hechtingen verwijderen.
- Zwangerschapstest.
- Urine onderzoek.
- Suiker- en Hb controle.
- Uitstrijkjes (bevolkingsonderzoek)
- Zwachtelen
- ECG maken
- Geheugentest doen
- Injectie geven bv. prikpil/b12 injectie
- Anticonceptie voorlichting
- Preventie consult
Het spreekuur van de assistentes is alleen volgens afspraak.
U kunt voor afspraken met de assistentes bellen tussen 8:00 en 10:00, tussen 10:30 en 12:00 en tussen 13:00 en 17:00 of u kunt via MijnGezondheid.net een afspraak maken.
Urine onderzoek
Als u denkt dat u een blaasontsteking heeft of uw urine om een andere reden moet laten onderzoeken kunt u uw urine bij de praktijk brengen. Bij de praktijk kunt u een urinepotje met een briefje halen. Het briefje vult u in met uw naam, geboortedatum en de klachten. Het moet liefst om 10:00 uur in de praktijk aanwezig zijn. Alles wordt dan tegelijk gecontroleerd en besproken met de huisarts.
Het is belangrijk dat u de urine koel bewaart.
Voor de uitslag van deze controle kunt u dezelfde middag bellen.
Zwangerschapstest
Het is mogelijk om door ons een zwangerschapstest te laten doen. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden: €12.50. De testen die u koopt bij de apotheek of drogist zijn net zo betrouwbaar.
Het is wel belangrijk dat u ons laat weten dat u zwanger bent, er wordt dan rekening mee gehouden met bijv. het uitschrijven van medicatie.
Oren uitspuiten
Een veel terugkerend probleem is het vol zitten van de gehoorgang met oorsmeer. Voor de assistente is het een kleine moeite om u hiervan af te helpen. Het is wel belangrijk dat u de oren enkele dagen van te voren druppelt met (sla)olie. U kunt een afspraak maken op het spreekuur van de assistentes.
Uitstrijkjes in het kader van het bevolkingsonderzoek
Alle vrouwen van 30 tot 60 jaar komen in aanmerking voor het maken van een uitstrijkje. Het bevolkingsonderzoek Oost stuurt hiervoor een oproep. Het uitstrijkje van de baarmoedermond is bedoeld om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen. Als iedere 5 jaar een uitstrijkje wordt gemaakt kan baarmoederhalskanker worden opgespoord nog voordat er klachten bestaan.
Als u een oproep heeft ontvangen kunt u telefonisch of via MijnGezondheid.net een afspraak voor het assistentenspreekuur maken.
Als u denkt dat u ook in aanmerking komt, maar nog nooit een oproep heeft gekregen neem dan contact op met het bevolkingsonderzoek Oost op: telefoonnummer: 088 – 11 86 330